
Iluzia cuplului perfect
Probabil v-ați întrebat frecvent care este secretul relațiiei perfecte sau ce determină o relație să fie perfectă și demnă de invidiat. Poate au fost dimineți în care, savurându-vă cafeaua, vă întrebați dacă sunteți în relația potrivită, dacă ceea ce aveți este ceea ce v-ați dorit… Cu siguranță au existat clipe în care, sub o formă sau alta, ați reflectat la propria viață și asupra alegerilor făcute.
„Știu că ceea ce mi-am dorit la 20 de ani nu este ceea ce am acum, la 30, 40! Mi-am imaginat că viața mea va decurge altfel, că voi fi fericit(ă), iar copiii și familia mea vor fi și ei fericiți!” Cine nu are astfel de momente?!
Doar că adevărul este că nu există relația perfectă și nici fericire în afara noastră! Fericirea începe din noi, din interiorul nostru și din status-ul nostru mental. Dacă suntem zero negativitate în mintea noastră, asertivi și comunicăm fără a leza pe cel de lângă noi, suntem pe punctul de a avea o viață plină în trăiri pozitive, în primul rând cu noi înșine și apoi cu partenerul de viață și familia extinsă.
Zero negativitate nu înseamnă că negăm momentele critice din cuplu sau că nu le dăm atenție. Uneori, certurile pot aduce beneficii, dar asta, doar atunci când mesajul către partener nu este plin de ură sau ranchiună. Ați observat vreodată faptul că atunci când țipați partenerul nici nu vă aude? Cu cât transmiteți un mesaj mai negativ, cu atât parcă urechile interolucorului sunt mai surde. O reacție normală pentru cel care se simte respins sau certat – cea de a se proteja.
Încercați să spuneți: „Eu simt/Eu imi doresc/Nevoia mea este…”, fără a-l învinovăți sau critica pe partener și veți vedea cât de repede o îmbunătățire a modului de comunicare și implicit de relaționare.
Doar 5% din relațiile de lungă durată sunt fericite și asta pentru că doar ei, cei 5%, sunt conștienți că se află de aceeași parte a baricadei, că problemele sunt în fața lor, nu între ei. Fericirea în cuplu se dezvoltă! Este un exercițiu pe care-l faceți împreună zi de zi prin a rezolva problemele de azi și nu a aduce în prezent pe cele din trecut (Ce rost mai are? Puteți schimba trecutul?!!).
Cei 5% conștientizează faptul că diferențele pot fi piatră de temelie și nu una de graniță menită să despartă, că a rămâne lângă partener atunci când trece prin momente dificile înseamnă să aduci siguranță emoțională, și asta presupune să fii prezent, ancorat în realitatea partenerului, empatizând cu ceea ce simte, chiar dacă, uneori, nu sunteți de acord cu ceea ce spune – nu ați ales să fiți în relație pentru că ați fost de la început în acord! Afilierea poate transmite un mesaj subliminal de genul: „Sunt aici, lângă tine! Împreună trecem peste!”
În parteneriat contează empatia si afilierea emoțională cu celălalt, nu cine are dreptate sau menținerea punctului de vedere în mod încăpățânat și orbește.
Reapropierea poate fi declanșată prin aprecieri! Cu siguranță nu întotdeuna greșește, nu face tot timpul lucrurile greșit. Aprecierile au vibrații pozitive, folosiți-le cu încredere! Așa cum, țipând, nu se produce decât surditatea partenerului, așa și în cazul criticii – nu produce decât comportament defensiv și distanțare emoțională.
Oare la 20 de ani știam aceste lucruri sau ne-am creat o imagine iluzorie despre ceea ce înseamnă cuplul perfect?! Sunt sigură de faptul că puțini sunt cei care și-au construit relația zi de zi, conștienți de faptul că iubirea este acțiune care necesită exercițiu. Puțini s-au întrebat dacă ceea ce își doresc este în acord cu o realitate palpabilă și ceea ce au perceput ca fiind „cuplul perfect” nu este decât o imagine, cea din filme.
Iubiți-vă conștient!

Diana Bocsitan
Psiholog și psihoterapeut cu drept de liberă practică, acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Specializată în psihologie educațională și în psihoterapia familiei și cuplului, cu formare în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Cu o experiența de cincisprezece ani în domeniul educației copilului, adolescentului și ulterior al familiei. Psihoterapia individuala și de cuplu reprezintă aria importantă în reconectarea umană cu sinele și cu cei din jur și parte integrantă din activitatea de psihoterapeut. Dețin un cabinet privat unde ofer servicii de consiliere și psihoterapie pentru copii, adolescenți, adulți și familii.


You May Also Like

De ce este bine să avem așteptări și să punem limite în relații?
04/05/2018
Împreună: Eu, Tu și Noi
21/01/2017