
Când, la muncă, treci de la profesional (și) la personal
Se spune că 80% din viață ne petrecem cu colegii de muncă, înconjurați de oameni cu care am creat relații și am construit inevitabil un istoric cu bune și cu rele, cu ușor și greu. O astfel de realitate nu poate duce decât la avea sentimentul de familiaritate față de coleg sau colegă și, după cum spun terapeuții de cuplu, căutăm familiaritatea inconștient atunci când suntem în căutarea partenerul de viață.
O astfel de situație crește posibilitatea de a crea o relație romantică, aparent simplă, care trece poate mai repede prin stadiile de curtare obișnuite în altfel de contexte.
Ei bine, și dacă o astfel de situație devine reală și vă îndrăgostiți de un coleg? Ce este de făcut? Cum verificați dacă aceste sentimente sunt reciproce? Care poate fi un comportament adecvat astfel încât să nu fie periclitată eficiența sau relația de colegialitate? Cum percep ceilalți colegi această relație? Sunt câteva întrebări care pot aduce în plan prezent câteva temeri și poate un dezechilibru al echipei de lucru.
Poate nu veți primi neapărat răspunsuri la aceste întrebări, dar cu siguranță veți găsi câteva pont-uri utile în acest articol.
Să începem cu faptul că, poate cel mai bine este să nu faceți publică relația. Cel puțin pentru început. Nu vă grăbiți să postați pe peretele rețelelor de socializare sau să faceți o ședință cu întreaga echipă pentru a anunța relația proaspăt întocmită. Relațiile sunt foarte fragede în aceste etape de început, iar în cazul în care nu funcționează, veți fi puși în situația de a da explicații, pe care, într-un alt context poate nu ați face-o.
Rămâneți discreți și păstrați o atitudine profesională. Relațiile înseamnă și manifestarea afecțiunii, a jocului și flirtului, dar într-un mediu intim și relaxant. Păstrați această intimitate pentru orele de după program. Cu siguranță, în momente de decizii și muncă în echipă nu ați dori să simțiți ochii colegilor judecând sau analizând reacțiile fiecăruia dintre voi. În anumite situații chiar să fiți judecați prin prisma acestei relații și nu prin calitățile profesionale pentru care ați fost angajat.
Pentru a vă asigura că relația este în siguranță în fața unor astfel de momente, încercați să stabiliți un set de reguli și limite comportamentale în cadrul orelor de program. Cu siguranță asta vă va mai reduce din aburii iubirii, dar este necesar ca de la bun început astfel de reguli să fie clare și stabilite. Astfel, poate chiar vă va ajuta să nu luați personal o reacție a partenerului menită să ascundă flirtul sau afecțiunea. Oricum întâmpinăm în mod obișnuit dificultăți în a înțelege că nu trebuie să luăm personal feedback-urile sau discuțiile contradictorii din cadrul job-ului, de ce să vă mai adăugați încă câteva greutăți?
Asigurați-vă că ați citit regulamentul firmei și că înțelegeți termenii acesteia. Nu există lege care să interzică astfel de relații, dar politica firmei poate prevedea astfel de reguli. Un drum în cadrul departamentului de resurse umane v-ar ajuta eventual, pentru a clarifica neclaritățile, asta, bineînțeles dacă relația a devenit serioasă și sunteți siguri că doriți să vă asumați conștient această etapă.
La fel, în intimitatea relației vă va putea fi de folos un set de reguli și limite stabilite de comun acord. Un astfel de regulament intern al relației vă poate scuti de interpretări eronate sau de discuții inutile după orele de program.
Cel mai important, este faptul că relațiile nu au final fericit întotdeauna. Dacă vă despărțiți? Cum veți proceda? Care va fi modul cel mai potrivit de a vă relaționa?
Un alt sfat ar fi să nu folosiți adresele de email ale firmei pentru a vă comunica nevoile emoționale sau lista de cumpărături. Se pot întâmpla accidente în care să vă împărtășiți în grupul de email al colegilor, cuvinte de alint sau declarații de dragoste pe care nu vreți să le vadă întreg biroul. Astfel, aveți grijă la intimitate folosind doar acea parte din tehnologie care nu vă poate periclita imaginea.
Așezați-vă la masă cu mintea și sufletul astfel încât să creați o listă pentru argumente pro și contra în ceea ce înseamnă relații romantice cu unul din colegii dumneavoastră. Intuiția poate juca un rol important. Când aburii iubirii se resimt, poate apărea un văl de care să nu mai puteți vedea realitatea așa cum e, iar atunci este momentul oportun pentru a vă asculta intuiția. Este sau nu colegul/colega acel candidat pentru o relație stabilă, sau nu?
E important să cântăriți toate aspectele astfel încât să știți ce anume vă asumați pe termen lung. Din anumite puncte de vedere, o astfel de relație poate fi un bonus pentru dumneavoastră. Cât de plăcut poate fi să faceți ceea ce vă place, atât de aproape de persoana pe care o iubiți?
Statistic vorbind, sunt șanse de 50% ca aceasta să funcționeze, dar nu neglijați nici celelalte 50% care pot fi în defavoarea dumneavoastră. O relație nefuncțională la locul de muncă poate lăsa în urmă un dezechilibru și o expunere în fața colegilor pe care să nu o fi vrut neapărat.

Diana Bocsitan
Psiholog și psihoterapeut cu drept de liberă practică, acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Specializată în psihologie educațională și în psihoterapia familiei și cuplului, cu formare în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Cu o experiența de cincisprezece ani în domeniul educației copilului, adolescentului și ulterior al familiei. Psihoterapia individuala și de cuplu reprezintă aria importantă în reconectarea umană cu sinele și cu cei din jur și parte integrantă din activitatea de psihoterapeut. Dețin un cabinet privat unde ofer servicii de consiliere și psihoterapie pentru copii, adolescenți, adulți și familii.


You May Also Like

Nu știu unde duce drumul meu, dar merg mai bine când te țin de mână!
04/07/2018
Iluzia cuplului perfect
05/03/2017